Ankara, Dikmen vadisi 266

Nuo lukemat löytyivät eilen kännykkäni Asia Air Quality Index -ilmanlaatuapplikaation etusivulta. Applikaatio on ollut kännykässäni jo kauan, ja katsoin siitä usein lukemat ennen aamun puistokävelyjä. Talven aikaan puistokävelyjä tuli tehtyä vähemmän, koska aamulla oli paitsi kylmää, myös pimeää, joten applikaation käyttökin oli vähäksi aikaa unohtunut.

Lukema näytti niin hurjalta, että latasin kännykkääni toisenkin ilmanlaatuapplikaation, Air Visualin – jonka mukaan ulkona olivat tasan samat lukemat 266. Molemmat applikaatiot ilmoittivat ilman olevan ”very unhealthy” 😦 Air Visualista löytyi myös maailman rankinglista, jossa oli mukana 84 kaupunkia. Ankara oli toiseksi likaisin, heti Pekingin jälkeen. Dikmen vadisin lukemat tosin olivat vielä niukasti suuremmat kuin Pekingin, jonka indeksi tuohon aikaan oli 262.

Latasin kännykkäni vielä kolmannenkin applikaation, Breezo Meterin (jossa oli mukava norsu-ikoni), mutta se ei näyttänyt Dikmen vadisillemme yhtään parempaa ilmanlaatua – päinvastoin: se kehotti pysymään sisätiloissa, ellei ole pakottavaa tarvetta mennä ulos. Onneksi ei ollut. Päiväkävely jäi siis eiliseltä päivältä tekemättä.

Tarkistin ilmanlaadun eilen oikeastaan siksikin, että ilmanpuhdistajamme alkoivat vuorotellen (niitä on olohuoneessa, makuuhuoneessa ja työhuoneessa) jo aamupäivällä ilmoittelemaan kohonneesta ”pölytasosta”.  Kun minua alkoi päivällä yskityttään ja kurkku tuntui karhealta, päätin tarkistaa, mitä ulos kuului. Huonoa.

Asia Air Quality Index myös kertoo, mistä sen näyttämä ilmanlaatuluku koostuu: PM2,5 ja PM10 pienhiukkasista sekä rikki- ja typpidioksideista. Ensimmäinen luku tarkoittaa alle 2,5 mikrometrin pienhiukkasia; toinen alle 10 mikrometrin pienhiukkasia. Dikmen vadisimme lukua kohottavat eli ilman tekee vaaralliseksi hengittää nimenomaan PM10 pienhiukkaset.

Eiliset lukemat eivät kuitenkaan kerro Ankaran yleistä tilannetta: tämän aamun lukema Pekingille oli 1160, Ankaralle 78 ja Dikmen vadisille 89, mikä applikaation mukaan tarkoittaa kohtalaista ilmanlaatua. Applikaation mukaan kuitenkin on odotettavissa iltapäivällä hurjat 295. Tarkoituksenani on lähteä tänään ystäväni kanssa kävelylle ja kahville Bahçelievleriin, jonka indeksi tälle aamupäivälle on samat kohtalaiset luvut kuin Dikmen vadisillemme.

Terveyskirjastosta löytyi seuraavaa tietoa pienhiukkasista: Karkeat hengitettävät hiukkaset (eli tuo PM10) ovat peräisin maaperästä, teiden kulumisesta ja hiekoituksesta (mm. ”kevätpöly). Kokonsa ja painonsa takia karkeat hiukkaset eivät leviä laajoille alueille. Ne aiheuttavat ärsytysoireita ja voivat pahentaa astmaa ja kroonista keuhkoputkentulehdusta, mutta eivät näytä lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Nykytiedon mukaan vaarallisin hiukkasryhmä ovat pienhiukkaset, joiden koko on 0,1-2,5 mikrometriä (PM2,5). Valtaosa niistä on peräisin liikenteestä, teollisuudesta ja energian tuotannosta, mutta samanlaisia pienhiukkasia syntyy kaikissa polttoprosesseissa tupakoinnista savusaunan lämmittämiseen. Osa tupakoinnin ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamista terveyshaitoista näyttää johtuvan tupakansavun sisältämistä PM2,5 -hiukkasista.

Kävin vielä googlettamassa kotikaupunkimme Oulun tähän aikaan talviaamusta: keskustan ilmanlaatu hyvä 16 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s