Wiki on täällä taas!

Ainakin minua on kovasti harmittanut, että Turkissa on huhtikuusta saakka estetty pääsy kaikilla kielillä Wikipediaan, tuohon kaiken kansan ilmaiseen tietosanakirjaan. Syyksi hallitus antoi kansallisen turvallisuuden suojelemisen.

Kuten kirjoittelin jo kesäkuussa, yrittäessäni klikata itseni Wikiin, esille tulee viesti, että ”hyökkääjät saattavat yrittää varastaa tietojani (esimerkiksi salasanojani, viestejäni tai luottokorttitietojani)”. Näinköhän?

Blokkauksia nettisivuille ja sosiaalisiin medioihin on tehty aiemminkin, mutta hallitus on aiemmin kieltänyt tehneensä mitään; syyksi on annettu, että suurten tapahtumien jälkeen sosiaalinen media, kuten facebook ja Youtube vain tukkeutuvat, koska niitä käyttää niin moni yhtä aikaa.

Uskokoon ken uskoo. Huhtikuussahan Wikipediassa julkaistiin artikkeli Syyrian asekuljetuksista, jota hallitus yritti sieltä turhaan poistaa useamman kerran, koska sen mielestä juttu saattoi Turkin samaan valoon terroristien kanssa. Huhtikuussa pidettiin myös paljon kritiikkiä saanut kansaäänestys presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta.

Mutta nyt Wikiin pääsee siis taas! Ei tosin hallituksen toimesta, sillä se ei ole purkanut estoa, vaan piraattinettisivun kautta – sekä turkiksi että englanniksi: en(piste)turkcewikipedia(piste)org

Piraattisivu, jota myös wikin “peilisivuksi” kutsutaan, on rekisteröity Ankaraan. Sivulla ei ole mitään yhteyttä Wikimedia-säätiöön, joka pitää yllä oikeaa Wikipedia-sivustoa. Tuolta piraattisivulta kuitenkin pääsee sekä turkinkielisille että englanninkielisille oikeille Wikipedian sivuille.

Myös Syyrian asekuljetusjuttu löytyy näiltä piraattisivuilta… Saa siis nähdä, kuinka kauan ne toimivat…

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s