Kuujuttuja

Tämän aamun Hürriyet Daily Newsissä oli uutinen, että japanilaiset tiedemiehet ovat löytäneet Kuusta 50 km pitkän ja 100 m leveän luolan. Vaikka meille on uskoteltu, että 1969 otettiin “pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”, pienin askelin on edetty siitäkin saakka. Kuu on edelleen melkoisen outo juttu meille maan asukeille.

Mekin olemme jo reilun vuoden verran tuijotelleet aina välillä iltaisin ulos ja ihmetelleet Kuun sirpin, täysikuun, ja yleensäkin minkälaisen Kuun tahansa, nopsaa liikettä iltataivaallamme. Toisinaan Kuu tulee näkyviin terassimme vasemmalta, toisinaan oikealta suunnalta, toisinaan se tuntuu kohoavan suoraan edestämme. Aina Kuuta ei terassiltamme näy ollenkaan.

Panorama terassila.jpg

Otin jokin aika sitten panoraamakuvan terassiltamme ja yritin saada piirtämällä jotain tolkkua Kuun radasta tällä leveys- ja pituusakselilla. Tuloksetta: mitään säännönmukaisuutta en sen kulkuun saanut, enkä koskaan osannut arvata, mistä se minäkin iltana putkahtaa esiin ja mihin se lopulta katoaa. Niinpä konsultoin ystävääni Googlea, joka löysi minulle muun muassa seuraavia tietoja:

”Kuulla on pituusasteiden suuntainen libraatio Maan pyörimisen vuoksi. Jos sama havaitsija Maassa katsoo Kuuta samana päivänä aamulla ja illalla, hän näkee Kuun vähän eri suunnasta, koska on päivän aikana pyörähtänyt Maan mukana enimmillään noin Maan halkaisijan verran eri paikkaan Kuusta katsoen”.

”Kuu kiertää Maata ellipsin muotoisella radalla vastapäivään. Sen kiertoaika Maan ympäri on noin 27 vuorokautta 7 tuntia ja 43 minuuttia. Vuorokaudessa se liikkuu siis noin 12 astetta eläinrataa itään. Tähtitaivas pyörii suhteessa Maahan vuorokaudessa vain asteen verran”.

Kuu

Wikipediasta löytyi myös viereinen kaavio Kuun kiertoradalle, mikä ei ainakaan minua auttanut sen enempää ongelmassani kuin nuo yllä olevat tiedotkaan.

Koitin onneani uusilla hakusanoilla ja löysin viimein jotakin, mikä upposi tällaiseen ei-astrologiaa harrastavan ihmisen päähän:

”Kuu nousee aina idästä kuten Aurinkokin ja on aina korkeimmillaan etelässä”.
”Kuu nousee aina edellistä päivää myöhemmin. Vaihteluväli on noin 10 min – 1,5 h”.
”Kuun nousukulma on Kuun ja kompassipohjoisen välinen kulma.”

Löysin myös nettisivun, joka on ilmainen avoimen lähdekoodin planetaario-ohjelma. Se mallintaa realistisen 3D-taivaan aivan kuin katsoisit sitä paljaalla silmällä, kiikareilla tai kaukoputkella. Ja viimein: BINGO! Löysin myös englannin kielellä sivun, jossa on merkattu Kuun nousut ja laskut sekä kuvina että numeroina. Sivun mukaan perjantaina 29.9. (jolloin tuon sivun löysin) Ankarassa Kuu nousi 115° kulmassa itäkaakosta klo 14.53 ja laski 244° kulmassa länsilounaaseen klo 00.08, mikä kuvana näytti tältä:

Kuun kierto 1

Kävin uudelleen samalla sivulla 12.10. (13 päivää myöhemmin), ja Kuun rata näytti silloin Ankarassa tältä eli Kuu nousi 65⁰ kulmassa itäkoillisesta klo 23.59 ja laski 295⁰ kulmassa länsiluoteeseen klo 13.49.

Kuun kierto 2

Klikkasin kuvan näkyviin jälleen 20.10. eli noin 20 päivää tuosta ensimmäisestä kuvasta.  Tänään Kuu nousi Ankarassa 100⁰ kulmassa idästä klo 7.22 ja laskee 258⁰ kulmassa länsilounaaseen klo 18.45.

Kuun nousu 3

Terassimme keskikohta on suoraan etelälounaaseen (tarkistin kompassilla) ja talomme taakse piiloon jää pohjoinen ja koillinen. Eli Kuu nousee aina viistosti terassimme takaa vasemmalta, laskee aina viistosti terassimme eteen oikealle ja paistelee aina ylimmillään terassiltamme katsottuna viistosti vasemmalta. Riippuen Kuun nousu- ja laskukulmasta pohjoiseen nähden (mikä on talomme takana) sekä Kuun liikkumisesta tähtitaivaalla (12⁰ kohti itään, kun tähtitaivas liikkuu vain asteen verran), meidän kohdallamme Kuun siis pitääkin näkyä eri paikasta eri päivinä ja iltoina. Tätäpä nyt pohdiskelen seuraavat illat astekulmia laskeskellen… Koitan myös osua noille bingo-sivuilleni noin 27 vuorokautta 7 tuntia ja 43 minuuttia ensimmäisen vierailuni jälkeen, minkä pitäisi olla kutakuinkin puolelta päivin ensi viikon torstaina.

Löysin muuten myös vanhan varis-harakka-muistisäännön nousevalle ja laskevalle Kuulle: C niin kuin cresendo eli kasvava; D niin kuin diminuendo eli pienevä. Ja sitten vain käännetään toisin päin 🙂

Tuon japanilaisten löytämän Kuun luolan uskotaan syntyneen vulkaanisen toiminnan seurauksena 3,5 miljardia vuotta sitten. Japanilaisten tavoitteena on nyt saada astronautti Kuuhun vuoteen 2030 mennessä. He uskovat, että astronautti voisi luolassa olla suojassa Kuun pinnan vaaralliselta säteilyltä ja hurjilta lämpötilan muutoksilta. Jokohan silloin saataisi aikaan se suuri harppaus ihmiskunnalle? Siinäpä eläkepäiville lisää seurattavaa ja kummasteltavaa.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s