Muuttaessamme Suomesta Thaimaahan koimme aikanamme melkoisen ilmastonmuutoksen. Sama tapahtui jälleen.
Thaimaan trooppisen ilmaston ja Ankaran mannerilmaston välillä on aika huikea ero. Kun Thaimaassa on tyypillisesti kuumaa ja kosteaa läpi koko maan lähes ympäri vuoden, on Ankarassa tyypillisesti kuivaa, ja täällä on vuoden mittaan voimakkaita lämpötilan vaihteluja. Sanotaan, että Ankaran talvi joulukuusta maaliskuulle on usein kylmä mutta arvaamaton.
Kävin googlaamassa ja opin, että Köppenin ilmastoluokitusta käyttäen Suomessa on luokan Df ilmasto, eli kylmätalvinen lumi- ja metsäilmasto, jossa sataa tasaisesti ympäri vuoden, kaikkina vuodenaikoina keskimäärin kohtuullisesti. Suomen kotikaupunkimme Oulu kuuluu keskiboreaaliseen vyöhykkeeseen, jossa lämpötilan vuorokaudensisäinen vaihtelu on suurempi kuin muualla Suomessa.
Tänä vuonna on Ankarassa ollut apulaisemme mukaan normaali talvi, ei siis mitään arvaamatonta ainakaan vielä. Vielä viime viikolla oli aamuisin reilut -10 astetta, päivisin muutama aste lämpimämpää. Paikalliset veikkasivat, että talvi kestää vielä pari viikkoa. Arvaamaton saattaa kuulemma kuitenkin vielä tulla, sillä Ankarassakin on koettu muutaman takatalvi.
Ankaran pohjoispuolella ja Itä-Turkissa talvi on ollut huomattavasti ankarampaa. Türk Hava yolları joutui 27.1. perumaan 143 Istanbulin lentoa, Ardahan Gölessä pakkanen kipusi kuun lopulla -27 asteeseen ja Itä-Turkissa jouduttiin sulkemaan yhteensä 2500 kylätietä lumen takia. Koillisen Bursan (josta tulevat iskender-kebabit!) lähellä olevan laskettelukeskuksen Uludağin lumensyvyys oli tammikuun lopulla 205 cm.
Tänä aamuna ulkolämpötila oli 2 astetta plussan puolella. Olimme viikonlopun reissussa, mutta näyttää, että keli on pysytellyt plussan tuntumassa jo muutaman päivän. Lumilyhdyt ovat sulaneet ja Dikmen vadisissa alkaa maa olla paikoin paljaana. Tänä aamuna oli koko laakso peittynyt sumuun.