Turkkilainen kroissant

Saimme maaliskuussa facebook-haasteen laittaa viikon ajan luontokuvia seinällemme ystäviemme nautittavasi. Toisena päivänä laitoimme komean iltataivaskuvan, jossa köllötteli maaliskuun puolenvälin kuunsirppi.

IMG_4991

Äiti-mummu-anoppi kommentoi kuvaa kysymällä: Onko tuo kuunsirppi väärin päin? Oli ja ei ollut, Suomesta katsottuna. Kommentti toi mieleeni Montesquieun Persialaisia kirjeitä, jonka luimme Ranskan kirjallisuuskurssilla yliopistossa 1990-luvulla. Törmäsin siinä nimittäin ensimmäisen kerran nousevan kuun sirpin ja kroissantin nimien yhteiseen historiaan.

Kroissant-nimihän viittaa Ranskan verbiin “croître” (kasvaa) ja substantiiviin “la croissance“ (kasvu). Kasvava kuu taas on ranskaksi ”le croissant de lune”. Vaikka croissant liitetään Ranskaan, on sen alkuperä kuitenkin ihan muualla. Sanan alkuperästä on olemassa ainakin kaksi eri tarinaa.

Ensimmäisen tarinan mukaan turkkilaiset keksivät voisarven eli kroissantin 1500-luvulla Istanbulin valloituksen aikaan. Tarina saattaa olla tottakin, mutta ainakaan kroissantit eivät jostakin syystä saavuttaneet silloisessa Turkissa suosiota.

Toisen tarinan mukaan kroissantin juuret ovat Wienissä, jossa itävaltalaiset selättivät Turkin osmaniarmeijan 1683. Voiton kunniaksi itävaltalaiset leipurit leipoivat kuun sirpin muotoisia briocheja, jotta kansa voisi symbolisesti pureskella vihollisen palasiksi – samainen kuunsirppihän oli ottomaanien lipussa. Edelleenkin ranskan sana ”viennoiseries” (wieniläiset leivonnaiset) tarkoittaa kaikenlaisia kroissanttityyppisiä lehtitaikinaleivonnaisia.

Historian kulussa kroissantista tuli kuitenkin ranskalainen, ei itävaltalainen, vaikka wieniläiset leipurit leipoivat myös Ranskan ensimmäiset kroissantit. Pariisissa (osoitteessa 92 rue de Richelieu) sijaitsi 1837-39 itävaltalainen leipomo, josta ensimmäiset kroissantit lähtivät pariisilaisten koteihin. Tämän toisen tarinan mukaan ranskalaiset leipurit korvasivat 1800-luvun lopulla brioch-taikinan lehtitaikinalla. Mausta tuli tietysti erilainen – ranskalaisten mielestä huomattavasti parempi, ja leivonnainen sai huikean suosion kansan keskuudessa.

Kumman tahansa tarinan uskoo oikeaksi, on kroissantilla siis turkkilaiset juuret!

IMG_4654.JPG

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s