Tyttövoimaa!

Kuuntelin aamulla Yle Areenan kautta Suomen uutisia. Muuten olisikin saattanut mennä ohitse tieto, että tänään juhlimme kansainvälistä tyttöjen päivää. Tätä YK:n teemapäivää on vietetty vuodesta 2011 saakka. Samana vuonna tehtiin muitakin suuria päätöksiä: esimerkiksi Saudi Arabia salli naisilleen äänioikeuden, 105 vuotta Suomen ja 77 vuotta Turkin jälkeen…

Tyttöjen päivän tarkoitus on muistuttaa meitä syrjinnästä ja väkivallasta, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Päivän yhtenä tavoitteena on antaa tytöille mahdollisuudet elää täysarvoisina yhteisöidemme jäseninä edes yhden päivän 365:stä: tänä päivänä ympäri maailmaa 600 tyttöä 60 maassa astuu poliitikkojen ja johtajien saappaisiin.

Katsoin vastikään Izmirin koulutuskonferenssia varten tilastoja Suomen ja Turkin nuorista ja lapsista. ”Girl’s opportunity index”:n mukaan Suomi on maailman toiseksi paras maa tytöille, heti Ruotsin jälkeen, kun mittareina käytetään lapsiavioliittojen määrää, hedelmällisyyttä, äitikuolemia (mittarina tyttöjen pääsystä hyvään terveydenhuoltoon), naisparlamentaarikoiden ja perusopetuksen päättötodistusten (lower secondary school completion) määrää. Tutkimuksessa oli mukana 144 maata. Turkki oli sijalla 55. Turkin sijoitusta laskivat naisten vähäinen edustus politiikassa ja korkeissa julkisissa viroissa, surullisen kuuluisat lapsiavioliitot, hedelmällisyystaso ja tyttöjen koulutustaso.

Päivä oli hyvin esillä Suomen uutisissa, joissa haastateltiin Ylen toimitusjohtajan viran päiväksi kaappaavaa tyttöä. Ylen lisäksi tempaukseen osallistuvat Suomessa Elinkeinoelämän keskusliitto, Finlayson, Joensuun kaupunki, Liiga, Kotipizza, Nokia, Opetushallitus, Orion, Plan International Suomi, pääministeri Juha Sipilä, SAK ja Supercell. Hienoa! Noissa kaikissa toimii tänään johtopaikoilla yhteensä 13 suomalaista tyttöä.

Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana, ja Suomen sijoitus tyttöindeksissä on maailmanlaajuisesti loistava. Suomessa naisilla ja miehillä on tasavertaiset oikeudet koulutukseen ja työhön. Naisten osallistuminen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon on Suomessa yleisempää kuin monissa muissa maissa. Suomikin on kuitenkin vielä matkalla tasa-arvoon: esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän hallituksen ministereistä vain 35 % on naisia, ja naisten osuus kaikista suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on vain 27%.

Koitin googlata tyttöjen päivän uutisia myös Turkista hakusanalla “ Girls take over 2017 Turkey”. Hakuohjelma antoi ensimmäisenä seuraavat kolme tulosta: ”Miss Turkey 2017 stripped off her crown over past tweets”, “Men Kill 183 Women And Girls, Use Violence Against 278 In Turkey In 8 Months” ja “Creating a bridge to a better life for a girl in Turkey”. Viimeinen oli toivoa antava ja klikkasin sivun auki. Kyse oli kuitenkin amerikkalaisen koulun ”Ethnic Festival”-teemapäivästä toukokussa…

Ajattelin olevani epäreilu Turkille ja tein saman englanninkielisen haun myös Suomelle. Ensimmäisiksi ehdotuksiksi ponnahtivat “Katariina, 15, takes over Finnish premier’s office for Day of the Girl”, “Prime Minister for a Day: Finnish Girl Takes Over Finland” ja “Riku Kallioniemi astuu päiväksi syrjään – Liiga mukana Girls Takeover –päivässä”. Ehkä asenteeni oli sittenkin ihan reilu, molempia maita kohtaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s