Ankaran ezaneista

Olemme muutamana päivänä seurailleet kellosta lähimoskeijojen rukouskutsuhuutojen aikoja. Apulaisemme kertoi, että rukoushetkiä on viisi. Kutsuhuutoja kuuluu kuitenkin kuusi: tarkistimme tämän Turkin virallisilta uskonnollisten asioiden nettisivuilta. Virallisilla sivuilla on myös kello, joka laskee jäljellä olevaa aikaa seuraavaan rukoushetkeen.

IMG_5166.JPG

Koitin etsiä tietoa Turkin rukoustavoista myös muualta netistä. Suomenkielisiä sivujakin löytyi, niiden mukana Suomi24-keskustelupalsta, jossa joku suomalainen Alanyan turisti oli kovin tuohtunut paikallisten moskeijojen rukouskutsuhuudoista, koska ”alueella on paljon normaaleja eurooppalaisia jotka haluaisivat nukkua enemmän kuin sen kaksi tuntia per night”. Hän kutsui rukouskutsuja ”rääkynöiksi”.

Meitä nämä jokapäiväiset kajahdukset eivät häiritse, ovathan ne osa tätä maata. Rukous on yksi islamin viidestä peruspilareista, ja sitä pidetään uskonnon perusasiana.

Rukouskutsujen aika määräytyy auringon mukaan eli kutsut eivät kuulu koskaan tasan samaan  aikaan. Alanyan turistilla lie univaikeuksiensa lisäksi vaikeuksia hahmottaa kellonaikoja, sillä ainoa parin tunnin rukouskutsuväli on aamun sarastuksen ja auringon nousun välinen aika. Virallisten sivujen mukaan tänään eli 10.4.2016 Ankarassa kuuluu kuusi rukouskutsua eli ezania:

aamun sarastus eli imsak (arabiaksi fajr) klo 4.42
auringon nousu eli güneş (shuruq) klo 6.11
keskipäivä eli öğle (dhuhr) klo 12.57
iltapäivä eli ikindi (asr) klo 16.34
auringon lasku eli akşam (magrib) 19.30
pimeyden laskeutuminen eli yatsı (isha) klo 20.52.

Kunnon muslimi ehtii Ankarassa näin huhtikuun alussa nukkua yössä siis noin seitsemän ja puoli tuntia.

En ole varma, huuteleeko noista minareeteista joku ihan persoonassaan vai tuleeko kutsu nauhalta. Monissa minareeteissa on ainakin kovaäänisiä ulkopuolella osoittamassa joka ilmansuuntaan. Näin minareeteista kuusi kertaa suomeksi käännettynä kajahtaa:

Jumala on suurin (Allahu akbar) (toistetaan kaksi kertaa). Todistan, ettei ole muuta Jumalaa kuin Jumala (kaksi kertaa). Todistan, että Muhammed on Jumalan sanansaattaja (kaksi kertaa). Kiirehtikää rukoukseen! (kaksi kertaa). Kiirehtikää pelastukseen! (kaksi kertaa). Jumala on suurin (kaksi kertaa). Ei muuta Jumalaa kuin Jumala (kerran).

IMG_5170.JPG

Kunnon muslimi rukoilee viisi kertaa päivässä (aamuyön kutsuhuuto on ymmärtääksemme herättelyhuuto), ja rukoussuunta eli qibla on tietysti Mekka ja siellä Kaaban musta kivi. Jos Mekan suuntaa on vaikea määritellä esim. matkoillla, voi ottaa mukaan erityisen qiblakompassin, jonka avulla suunnan voi helposti selvittää.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s