Asuminen riskimaassa

Lapset ja muu suku sekä ystävämme ovat aina välillä kyselleet, miten täällä menee, onko turvallista ja näkyykö poliittinen epävakaus arkielämässä. Turkki on tosiaan aikamoisessa myllerryksessä tällä hetkellä, ja se tietysti näkyy ja kuuluu uutisissa ympäri maailmaa. Se näkyy ja kuuluu myös aina, kun tapaamme täällä asuvia tuttaviamme ja ystäviämme: koska emme ole kiinnostuneita jalkapallosta, on poliittinen tilanne keskustelunaiheemme numero 1.

Poliittinen tilanne on ollut täällä jo pitkään kireää, mutta heinäkuinen vallankaappausyritys tuntuu kärjistäneen tilannetta entisestään. Olimme varsinaisen vallankaappausyrityksen ajan Suomessa, mutta keskustelujemme perusteella tunnelma oli tavalliselle ankaralaiselle ja istanbulilaiselle kutakuinkin sama kuin Thaimaassa poliittisen yhteenoton aikaan vuonna 2010. Eli stressaava, ahdistava ja pelottavakin. Eikä tilanne ole tietysti lauennut vieläkään, kummassakaan maassa.

Kysyin kerran seoulilaiselta tuttavaltamme, kuinka he ovat ratkaisseet elämässään Pohjois-Korean konkreettisen uhkan eli lähes suoraan napinpainallusta vailla olevat Seouliin suunnatut ohjukset. Tuttavamme sanoi, että ei sellaista voi arkielämässään ajatella, muutenhan ei olisi mitään mieltä jatkaa elämäänsä. Tosiasiat on tiedostettava, mutta on myös tehtävä selväksi itselle, miten ne suhteuttaa omaan elämäänsä. Eli kuinka suurena riskinä uhkaa pitää sille elämälle, jota voi ja haluaa elää. Jos kokee uhkan liian suureksi, täytyy koittaa muuttaa elämäänsä. Jos tuntuu, että uhkan kanssa voi elää, se täytyy jättää taka-alalle ja keskittyä elämäänsä niin kuin missä tahansa muuallakin. Jotensakin näin koen myös tämänhetkisen tilanteemme.

Tilanne Turkissa tuntuu räjähdysalttiilta – ja räjähdellytkin se on täällä asuessamme useampaan otteeseen, ihan konkreettisesti. Asunnonhakureissumme aikaan lokakuun 10. päivä tehtiin Ankaran päärautatieasemalla tuhoisa pommi-isku. Ennen varsinaista muuttoamme maassa räjähti myös ainakin joulukuun 1. päivä Bayrambasan metroasemalla ja 23. päivä Sabiha Gökçen lentoasemalla, molemmat jälkimmäiset Istanbulissa. Tämän vuoden tammikuun 12. päivä iski itsemurhapommittaja lähellä kuuluisaa Sultan Ahmetin moskeijaa Istanbulissa ja seuraavana päivänä iski toinen itsemurhapommittaja Cinarin kaupungissa Diyarbakırissa.

Tilanne on totta puhuen hiukan stressaava. Poliittisesta tilanteesta on tällä hetkellä hiukan vaikea kaivaa esille “tosiasioita”, mutta noista poliittisen tilanteen aiheuttamista tuhoisista ja karmeista terrori-iskuista sen sijaan löytyy tietoa. Niistä paikallinen ja kansainvälinen media on hyvin kattanut suurimman osan.

Kävin surffailemassa netissä ja löysin Wikipediasta “List of terrorist incidents”.  Näin siellä sijoittuvat Turkin terrori-iskut siltä ajalta, jolloin olemme täällä asuneet eli tammikuun puolivälistä 2016. On muistettava, että Turkki on valtavan suuri maa ja sen rajalla käydään Syyrian sotaa. Niin karmea kuin tilanne Syyriassa onkin, jätin tästä listasta kuitenkin pois suoraan Syyrian sotaan liittyvät terroriteot.

18.1.  Kolme poliisa ammuttiin Sirnakissa
27.1. PKK ja poliisit ottivat yhteen Diyarbakırissa
17.2. Itsemurhapommittaja iski armeijan bussin vieressä Kızılayssa Ankarassa
18.2. Pommi-isku Diyarbakırissa
19.2. PKK:n, poliisien ja sotilaiden yhteenotto Diyarbakırissa
3.3.   Kaksi naista avasi tulen poliisiasemalla Istanbulissa
4.3.   Autopommi Nusaybinissä
13.3. Autopommi Kızılayssä Güvenparkin bussiasemalla Ankarassa
19.3. Itsemurhapommittaja Beyoğlun kuvernöörin toimiston edessä Istanbulissa
22.3. Pommi-isku Nusaybinissä
24.3. Kaksi pommi-iskua Nusaybinissä
24.3. Poliisi ammuttiin Şırnakissa
24.3. Autopommi Licessä
27.3. Aseellinen hyökkäys Nusaybinissä
27.3. Aseellinen hyökkäys Mardin maakunnassa
31.3.  Autopommi Diyarbakırissa
2.4.   Autopommi Kızıltepessä
7.4.   Viisi turvamiestä ammuttiin Nusaybinissä
9.4.   Pommi-isku Istanbulissa
9.4.   Autopommi Derikissä
10.4. Teloitus Gaziantepessä
12.4. Autopommi Hanissa
15.4. Maamiina räjähti Savurissa
17.4. Maamiina räjähti Nusaybinissä
19.4. Maamiina räjähti Şırnakissa
22.4. Maamiina räjähti Tuncelissä
25.4. Maamiina räjähti Nusaybinissä
27.4. Maamiina räjähti Vanissa
27.4. Itsemurhapommittaja Bursassa
28.4. Maamiina räjähti Vartossa
1.5.    Autopommi Gaziantepessä
2.5.   Itsemurhapommittaja Diyarbakırissa
2.5.   Aseellinen välikohtaus Hakkarissa
5.5.   Autopommi Mardinissa
10.5. Autopommi Diyarbakırissa
13.5. Aseellinen välikohtaus Hakkarissa
24.5. Räjähdys Vanissa
30.5. Pommi-isku Silopissa
30.5. Pommi-isku Vanissa
7.6.   Pommi-isku poliiseja kuljettavan bussin vieressä Veznecilen kaupunginosassa Istanbulissa
8.6.  Autopommi Midyatissa
28.6.Itsemurhapommittaja ja ammuskelua Istanbulin Atatürkin lentokentällä
6.7.  PKK teki aseellisen hyökkäyksen Hakkarissa
9.6.   Autopommi Cevizlikissä
11.7.  Pommi-isku Derelissä
15.7. PKK teki aseellisen iskun Siirtissä
15.7. Sotilasvallankaappausyritys, jonka aikana ammuskelua ja pommeja Istanbulissa ja Ankarassa
23.7  PKK teki aseellisen hyökkäyksen Diyarbakırissa
25.7. PKK:n pommi-isku Mardinissa
26.7. Maamiina räjähti Vanissa
26.7. Pommi-isku Diyarbakırissa
27.7. Maamiina räjähti Siirtissä
29.7. PKK teki aseellisen hyökkäyksen Çukurcassa
1.8.   Autopommi Bingölissä
4.8.   Teloitus Istanbulissa
5.8.   PKK teki aseellisen hyökkäyksen Şemdinlissä
7.8.   Aseellinen yhteenotto hallituksen ja PKK:n joukkojen välillä Akmeşessä
10.8. Pommi-isku Kiziltepessä
15.8. Autopommi Diyarbakırissa
17.8. Autopommi Vanissa
18.8. Autopommi Elazığssa

Lista pistää hetkeksi hiljaiseksi ja miettimään.

 

 

 

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Asuminen riskimaassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s