Ankara-Çankaya

Ennen lomareissuamme kirjoittelin osoitteista ja jatkan nyt samasta aiheesta… Meille on kerrottu, että virallinen osoitteemme on Ankara Çankaya, ei pelkkä Ankara. Meille on myös kerrottu, että tätä Çankayaamme ei saa sekoittaa siihen toiseen Çankayaan, joka on hallinnollisesti paljon suurempi alue. Siksi tuo kaksoisnimi.

Olemme koettaneet kysellä sekä turkkilaisilta että täällä pidempään asuneilta ulkomaalaisilta, mitä nuo maantieteellisesti ja hallinnollisestikin eri Çankayat tarkoittavat. Se on kuulemma niin ”complicated”, ettei sitä oikein kannata ulkomaalaiselle selittää… Vähän niin kuin Thaimaan demokratia.

Tämä ulkomaalainen siis istahti taas tietokoneensa ääreen ja aloitti nettisurffailun. Tällaista tietoa sieltä löytyi:

Ylimmän tason hallintoalueita ovat Turkissa maakunnat (”il”). Turkki jakautuu 81 maakuntaan. Maakuntien aakkosjärjestyksen mukaan määräytyy muun muassa auton rekisterikilven ensimmäinen numero. Numero 01 on Adana; Ankara on 06. Meidän rekisterikilvestämme löytyy ensimmäisenä numero 34, koska automme on rekisteröity Istanbulissa.

Turkissa maakunnat jakautuvat edelleen reiluun 900 piirikuntaan (”ilçe”). Maakunnilla on yleensä sama nimi kuin niiden pääkaupungeilla, joita kutsutaan myös keskuspiirikunniksi. Kaikki edellinen siis valtiotason hallintoa.

Ankaran maakuntaan eli keskuspiirikuntaan kuuluu 25 normaalia piirikuntaa, jotka ovat aakkosjärjestyksessä seuraavat: Akyurt, Altindag, Ayas, Bala, Beypazari, Çamlıdere, Çankaya (!), Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar ja Yenimahalle.

Jokaisella piirikunnalla on ylin virkamies (”başkan”). Çankayan piirikunnan başkan asuu naapurissamme. Tämäkin on valtiotason hallintoa, joten tämä tieto oli suhteellisen helppo löytää netistä jopa englanniksi. Ankaran suurkaupungissa on noin 5 miljoonaa asukasta, joista Çankayan piirikunnassa noin 900 000 (viime vuoden lopussa koko Turkissa oli 78 741 053 asukasta).

Sitten päästään kuntahallinnon tasolle, minkä avaaminen ei ollutkaan ihan niin yksinkertainen homma, ja tieto, joka löytyy, on turkiksi. Tämä on siis se ”complicated”…

Jokainen piirikunta jakaantuu pienempiin hallinnollisiin kunta-alueisiin (”belediye”). Ankaran piirikunnan alle kuuluu Ankaran suurkaupunkikunnan (”Ankara büyükşehir belediyesin”) lisäksi 66 muuta kunta-aluetta, jotka ovat aakkosjärjestyksessä seuraavat: Afşar, Akyurt, Altındağ, Altınova, Ayaş, Bağlum, Bala, Balçıkhisar, Beypazarı, Bezirhane, Bumsuz, Çağa, Çalış, Çalören, Çamlıdere, Çanıllı, Çankaya (!), Çayırhan, Çeltikçi, Çubuk, Devekovan, Gölbaşı, Güdül, Gülhüyük, Elmadağ, Esenboğa, Etimesgut, Evren, Hasanoğlan, Haymana, Kaçarlı, Kalecik, Karaalı, Karagedik, Karaşar, Kazan, Keçiören, Kesikköprü, Kırbaşı, Kızılcahamam, Kutludüğün, Lalahan, Mamak, Nallıhan, Oltan, Oyaca, Peçenek, Polatlı, Pursaklar, Saray, Sarıyar, Selametli, Şerelikoçhisar, Sinalı, Sincan, Sorgun, Sirkeli, Temelli, Uruş, Yenice, Yenikent, Yenimahalle, Yeşildere, Yeşilöz, Yukarıçavundur ja Yurtbeyli.

Monet Ankaran maakuntaan kuluvista piirikunnista ovat myös Ankaran piirikuntaan kuuluvia kunta-alueita, joilla jokaisella on oma ylin virkamiehensä (”kaymakam”). Eli kaiken käytettävissä olevan järkeni mukaan me käytännössä siis asumme sekä Çankayan piirikunnassa että Çankayan kunnassa. Piirikunnat ovat kiinteitä, pienempiä kunta-alueita sen sijaan kuulemma rukkaillaan hiukan ennen vaaleja, samoin kuin hiljakkoin Venäjällä, jos on tarvis taata, että tietty puolue saa, tai ei saa, enemmistön tietyn piirikunnan äänistä…  Asia on siis hiukan ”complicated” ainakin siksi, että tarkka kuntajako riippuu siitä, onko tulossa vaaleja vai ei.

Sellainenkin tieto löytyi, että Ankaran pormestari (başkan) on Melih Gökçek (joka siis asuu naapurissamme) ja Çankay-alueemme korkein virkamies (kaymakam) on Aydın Ergün.

Selvyyden vuoksi (tai jostain muusta syystä, kuten: Eläköön byrokratia!) kunnat on jaettu vielä pienempiin hallinnollisiin yksiköihin (”mahalle”). Meidän kotimme löytyy alueelta nimeltään Ankara Çankaya Güzeltepe mahallesi. Noita pienempiä hallinnollisia alueita löytyy Ankaran suurkaupunkialueelta lukematon määrä – tai ehkä ne voisi laskea, mutta ainakaan tähän en niiden nimiä rupea kenenkään kiusaksi turkiksi kirjoittamaan. Jokaisella näillä mahallesillakin on tietysti oma johtajansa (“muhtar”), joka edellisistä johtajista poiketen ei tule poliittisten puolueiden jäsenlistoilta. Suurissa kaupungeissa muhtareille kuuluvat lähinnä oman alueensa väestökirjanpitoasiat. Meidän alueemme muhtarin toimisto löytyy lähikadultamme. Samalta, jossa on lähikauppamme ja kampaamo. Alueemme muhtari oli ainakin minulle yllätykseksi nainen.

Sellainen mielenkiintoinen tieto löytyi myös, että Turkista saa vielä aikaan lähes vanhanaikaisen väestöpyramidin!

turkin-vaestopyramidi­­­­­­­­­­

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s